4. Uluslararası Sağlıklı Büyüyen Çocuk Kongresi

Pediatrik Uzmanlık Akademisi (PUADER) tarafından düzenlenen Anadolu Şehir Kongrelerinin ilki “4. Uluslararası Sağlıklı Büyüyen Çocuk Kongresi” Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı işbirliği ile  13-15 Eylül tarihlerinde Isparta Barida Otel’de gerçekleşti.

Çocuk Sağlığının Geleceği ve Anadolu’da Çocuk Hekimi Olmak” temalarının ele alındığı 2. PUADER Pediatri Zirvesi’nin de gerçekleştiği kongrede 6 farklı kurs, 8 interaktif panel, 20 panel oturumu, 2 uydu sempozyumu, 2 yuvarlak masa toplantısı, 12 sözlü, 6 poster bildiri oturumunda uluslararası ve ulusal düzeyde 186 konuşmacı ve oturum başkanı yer aldı. Kongrede 105 sözel, 58 poster bildiri sunuldu. Çevrimiçi katılımcılarla birlikte kongreyi 920 kayıtlı katılımcı takip etti.

Yoğun katılımın gözlendiği kongrenin açılışına SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, SDÜ Rektör Yrd. Prof. Dr. Alim Koşar, SDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Şenol, Azebaycan Pediatri Derneği Başkanı Dr. Terana Tagizade katıldı.

Birçok bilim insanını ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getiren SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan, “Süleyman Demirel Üniversitesi, geniş bir akademik yelpazeye sahip büyük bir üniversitedir. Umarım sizler de üniversitemizi yakından tanıma fırsatı bulursunuz. Kongrenin verimli geçmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alim Koşar; kongrenin önemini vurgulayarak, düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca, Tıp Fakültemizin 30. yılını böyle bir kongre ile taçlandırmak da oldukça anlamlı ve değerli.” dedi.

SDÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nilgün Şenol toplumumuzun en kıymetlileri çocuklarımız ile ilgilenen hekimleri ağırlamaktan büyük onur duyduklarını ifade etti.

Azerbaycan Pediatri Derneği Başkanı Tarana Tağı-zade de kongrede bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Azerbaycan-Türkiye kardeşliğinin kendini her alanda gösterdiğini ifade etti. Konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk’ün “En büyük savaş cahiliyeye karşı yapılan savaştır” sözü ve Haydar Aliyev’in “Uşaklar bizim geleceğimizdir” sözleriyle devam eden Tagizade, “Çocuklar bizim parlak geleceğimizi kuracak. Biz bu yolu Türk kardeşlerimizle yan yana gidiyoruz. Bu yol zafere varır. Yaşasın Türk milletleri yaşasın Türk kardeşleri.” diye konuştu.

Daha sonra Azerbaycan Pediatri Derneği Başkanı Tarana Tağı-zade PUADER Baskani Prof. Dr. Bumin Dündar ve Doğu Pediatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Velat Şen ile PUADER Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlyas Yolbaş'a teşekkürname ve bilim madalyası takdim etti.  PUADER Yonetim Kurlu Başkani Dundar'da Tağı-zade'ye plaket takdim etti.

PUADER Başkanı Prof. Dr. Bumin N. Dündar derneğin çalışmaları hakkında katılımcılara bilgi verdi. Çocuk sağlığının tüm alanlarında çalışmaya ve üretmeye devam ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Dündar: “Çocuk sağlığı gönüllüleri olarak tüm varlığımız ile inanıyoruz ki çocuklar hayatımıza anlam katan dünyanın en masum varlıklarıdır. Çocuk sağlığı alanında meslektaşlarımız birçok zorlukla karşılaşıyor. Bu sorunların tespiti ve çözüm yolları için kongremizin 2. PUADER Pediatri Zirvesinde ele alınacak konuların ilk temasını “Anadolu’da çocuk hekimi olmak” başlığı ile belirledik. Çocuklar ülkemizin geleceği. Sağlıklı nesiller için çocuk sağlığında en kaliteli hizmeti üretmek zorundayız.” Son yıllarda sınavlarda çocuk sağlığı uzmanlığına olan ilgi giderek azalmakta olduğunun gözlemlendiğini vurgulayan Dündar; “Ülkemizde çocuk sağlığını hak ettiği yere tekrar nasıl getirebiliriz? Bu durumlara neden ve nasıl geldik? Sorularının cevabı ve çözüm yolları için kongremizin ikinci temasının da «Çocuk sağlığının geleceği” olarak belirlendiğini söyledi.

Dündar; Anadolu Şehir Kongrelerinin amacının; ülkemizin ekonomik şartlarını da göz önünde bulundurarak; klasik kongre formatından farklı, kongrelere ulaşamayan meslektaşlarımızın da kolaylıkla dahil olabildiği, ülkemizin farklı kültürel zenginlikleri ile daha yakından tanıştığı, etkinlik düzenlenen bölgeye de çok yönlü katkı yapan kongreler düzenlemek olduğunu belirtti.

Kongreye destek veren ve düzenlenmesinde katkı sunanlara teşekkür eden Dündar; PUADER’in bundan sonra elde edeceği imkanları bilimsel ve sosyal proje desteklerine, yurt içi ve dışı burs gibi eğitim giderlerine harcayacağına söz vediğini, tüm organizasyonlarında da buna uygun davranacağını söyledi. Kimseyle yarış halinde olmadıklarının, tüm kurumlara saygılarının sonsuz olduğunun ve kapılarının çalışmak, üretmek ve işbirliği yapmak isteyen herkese açık olduğunu vurgulayan Dündar kongre hakkında bilgiler vererek konuşmasını tamamladı.

Kongre eş başkanı ve SDÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklafrı AD Başkanı Prof. Dr. Hasan Çetin “PUADER’in Anadolu kongrelerinin ilkinin Isparta’ da yapılmış olması çok önemli. Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Bölümünün kuruluşunun 30. yılında kongrenin yapılmış olması ikincil büyük öneme sahip. Etkinliğin düzenlenmesinde emek verenlere teşekkür ediyor verimli bir kongre olmasını diliyorum.” dedi.

Kongre eş başkanı Prof. Dr. Hasan Çetin moderatörlüğünde gerçekleştirilen açılış konferansında Raşit Vural Yağcı, “Bir Çocuk Hekiminin Isparta Hikâyesi” ve “Dünyamıza Hoş Geldin bebek” konulu konferansını verdi.

2. gün düzenlenen PUADER Zirvesi “Anadolu’da Çocuk Hekimi Olmak1 başlıklı ilk oturumu Afyon SBÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş ve Giresun İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Muhammet Bulut Başkanlığında, “Çocuk Sağlığının Geleceği” oturumu ise Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vefik Arıca ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatri AD Başkanı Prof. Dr. Adem Aydın başkanlığında gerçekleştirildi. Zirve sonrası sonuç raporu hazırlanarak ilgili kurumlara sunulmasına karar verildi.

Kongrede katılımcılar oldukça yoğun geçen bilimsel programlara katılırken, sosyal programlarda hem gönüllerince eğlendiler, hem de düzenlenen bölge kültürünü tanıma şansı buldular. Kongre sonrası Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen yöresel lezzetler eşliğinde öğle yemeğinde kongre katılımcılarını misafir etti.

Kongre katılımcıları kongreyi hem bilimsel hem de sosyal açıdan çok beğendiklerini ve beklentilerinin çok üzerinde bulduklarını, bu formatta kongrelerin devam etmesini dilediklerini ifade ettiler.

Kurslardan Kareler

1. Gün

1. GÜN AKŞAM AÇILIŞ 

2. GÜN

GALA YEMEĞİ

SOSYAL PROGRAM

KONGREMİZDEN KESİTLER





Kongremize Sizden Gelen Yorumlardan Bazıları